Връзката УСТА-ТЯЛО: 6 причини поради които вашата устна хигиена ви помага да се чувствате добре

Грижата за устата ви – зъбите и венците – играе по-голяма роля от това да имате ослепителна бяла усмивка.

Здравата уста и здравото тяло вървят ръка за ръка. Добрата устна хигиена и устно здраве могат да подобрят общото ви здравословно състояние, като намалят риска от сериозно заболяване и може би дори като подпомогнат паметта ви в напреднала възраст. Изразът „Здрава уста – здраве за вас” е наистина верен и той се потвърждава от все повече научни доказателства.

Никога не е прекалено късно да започнете за учите децата си да полагат грижи за зъбите и венците си – здравословните навици научени в детството може да се отплатят в по-късна възраст. И ако се изкушавате от това да пренебрегнете вашите добри навици за устна хигиена – миене с четка, почистване с конец и редовни посещения при зъболекаря – помнете, че вие сте модел за подражание на вашите деца.

Имайте предвид, че следните шест причини да имате здрави зъби и венци подпомагат общото ви здравословно състояние.


Помага за вашата самооценка и вашето самочувствие

Изгнилите зъби и заболяванията на венците често се асоциират не само с неприятна уста, но и с много лош дъх – толкова лош, че може да повлияе на вашето самочувствие, себеобраз и самооценка. Притежавайки здрава уста без болести по венците и дупки по зъбите, вашето качество на живот също ще бъде по-добро – вие ще можете да се храните нормално, да спите по-добре и да се концентрирате без зъбобол или устни инфекции да ви разсейват.

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Хроничните възпаления на венците се асоциират с развитието на сърдечносъдови проблеми като сърдечни заболявания, запушване на кръвоносни съдове и удари.

Специалистите не са категорични дали съществува директна зависимост от типа „причина и следствие” между заболяването на венците и другите сериозни здравословни проблеми, но връзката се е проявявала при многобройни проучвания. Резултатите от тези проучвания предполагат, че поддържането на здраве в устата може да подпомогне опазването на общото здраве.

Запазва паметта ви

Възрастни с гингивит (подути, кървящи венци) се представят по-лошо на тестове за памет и други познавателни умения от тези с по-здрави венци и усти, съгласно доклад в Журнал по неврология, неврохирургия и психиатрия.

Хората с гингивит се представят по-слабо на два теста: припомняне със закъснение на вербални фрази и изваждане – две умения използвани от хората в ежедневието.

Намалява риска от инфекции и възпаления в тялото ви

Лошото устно здраве се свързва с развитието на инфекции в други части от тялото.

Изследванията показват връзка между болестите на венците е ревматичния артрит, автоимунна болест, която причинява възпаление на ставите. Специалистите твърдят, че механизмът на разрушаване на съединителните тъкани и при болестите на венците, и при РА е подобен. Спазването на балансирана диета на хранене, редовните посещения при зъболекар, както и добрата устна хигиена помагат да се намали рискът от гниене на зъбите и болести на венците. Задължително мийте зъбите си с четка два пъти на ден и почиствайте с конец веднъж на ден. Използването на антибактериална вода за уста или четка за зъби може да намали бактериите в устата, причинители на гингивит.

Помага да се поддържа стабилно кръвно налягане, ако имате диабет

Хората с неконтролиран диабет често имат болести на венците. Диабетът може да ви направи по-неспособни да се преборите с инфекция, включително възпаления на венците, които могат да доведат до сериозни болести на венците.

Освен това някои експерти заключават, че при наличие на диабет съществува по-голяма вероятност вие да развиете по-сериозни проблеми с венците отколкото хора без диабет.

Това, от своя страна, прави по-трудно контролирането на нивото на кръвна захар.

Намаляването на вашия риск от гингивит чрез поддържането на здрава уста може да помогне за контролирането на нивото на кръвна захар, в случай че ви е била поставена диагноза диабет.

Помага на бременните жени да износят бебето до термина

Жените може да почувстват повишен гингивит по време на бременност. Някои изследвания показват взаимовръзка между болестите на венците и новородени преди термина или с ниско тегло.

Не всички изследвания откриват здрава връзка, но поддържането на добро здраве на устата е все още най-добрата цел. Ако сте бременна, посетете своя зъболекар или пародонтолог като част от предродилните ви грижи. Считайте това за добра практика преди модела за подражание, който предстои за всички нови родители.