Цитрулинизация

Начало » Цитрулинизация

Как инфекция с парадонтопатогени (Parodontitis generalisata) може да отключи Ревматоиден артрит

Най-голямо количество клетки на възпалението открити в ставите и венците на пациенти с Ревматоиден артрит и Пародонтит с Аа са т.н. хиперцитрулинирани неутрофили на деаминацията.
1. Цитрулинизацията е метаболитен процес на превръщане на амино киселината Аргинин в аминокиселината Цитрулин. Цитрулинът не е една от 20те аминокиселини изграждащи ДНК-то в т.н. генетичен код. Чрез този процес се образуват аминокиселината цитрулин, която е важна част от Урея цикъла.
2. Когато обаче е налице хиперцитулинизация, тогава имунната система атакува цитрулинизираните протеини, което довежда до автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и мултипленна склероза (Wikipedia Citrullination).
Actinomyces Actinomycetemcommitans излъчва т.н. левкотоксин (LtxA) – вирулентен фактор на Аа, който перфорира мембраната на неутрофилите (първият защитен фактор на имунната система) позволява на Са да навлезе в клетките, с което се отключва активацията на пептидиларгинин деиминаза ензима (Peptidylarginin deimanase enzymes)., който е медиатор на т.н. неутрофилна хиперцитрулинизация (Neutrophil hypercitrullination). Теста за наличие на АСР (Anti-citrullinated protein) антитела е високоспецифичен 88%-96% за ревматоиден артрит.

Първият учебник за т.н. цитрулинизация на деиминацията е публикуван 2014г. Изглежда, че този процес е част от механизма , който стимулира имунната система към автоимунни заболявания (Wikipedia).

Януари 2015 Пародонтитът в своята тежка форма засяга 8.5 % от възрастните в USA и той довежда не само до загуба на зъби, но също засяга общото здраве, чрез увеличаване риска от атеросклероза, компрометирана бременност или раждане на недоносени деца, ревматоиден артрит, аспирационна пневмония и рак.