Лингвалните брекети – Д-р Стефанова

Лингвалните брекети са съвсем невидими. Поставят се по вътрешната повърхност на зъбите, което ги прави напълно незабележими. Лингвалните брекети са превъзходен избор за по-възрастни пациенти, които желаят да подобрят естетиката и функцията на зъбите си, без никой да разбере. Съществуват два типа лингвални брекети – 2D за лечение на по-леки случаи и 3D за по-сложни и дълги случаи. Също така освен класическите лингвални брекети, вече се предлагат и самолигиращи-лингвални брекети за по-лесно и свободно изправяне на зъбите. Поставянето може да бъде директно, но в лингвалната ортодонтия индирект бондинга е стандарт за бързина, ефективност и комфорт на поставяне. Лингвалните брекети са идеални за хора които искат да подобрят усмивката си, без да позволяват това да смущава работата и социалния им живот.

Лингвалните брекети са един от многото видове уреди за фиксирана ортодонтска техника, достъпни за пациенти, нуждаещи се от ортодонтско лечение. То включва прикрепване на брекетите от вътрешната страна на зъбите. Основното предимство на лингвалния брекет е неговата почти невидимост в сравнение със стандартните скоби, които са прикрепени към букалните страни на зъба.
Недостатъци
Лингвалните брекети причиняват по-голяма болка на езика, проблеми с поддържането на хигиената на устната кухина и проблеми с говора и хранителните затруднения.
Предимства *редактиране+
Предимство на лингваните над вестибуларните е по-малкото деминерализирани белези на букалната страна на зъбите, което е по-видимо с невъоръжено око.

Има толкова много възможности за хора, които искат да изправят зъбите си , но може би не сте чували за лингвални брекети.
Какво представлчват лингвалните брекети ?
Намират се по задната повърхност на зъбите, а не отпред, и поради това предлагат голяма козметична алтернатива за онези, които искат техните зъби изправени, без да е нужно да търпят метални брекети по външната повъхност на зъбите си .
Подобно на традиционните скоби, този продукт работи, като прилага нежен, но непрекъснат натиск върху зъбите, за да им помогне да се преместят бавно в правилната позиция. Лечението може да отнеме от 18 до 36 месеца, в зависимост от тежестта на ортодонтската деформация.
Грижа за езиковите скоби
Както при всеки ортодонтски уред, добрата хигиена на устната кухина е от съществено значение, за да се гарантира избягването от кариозни и гингивални заболявания. Правилната хигиена на зъбите трябва да включва:
Четкане два пъти на ден в продължение на поне три минути.
Използвайки мека четка за зъби с кръгла глава, за изчеткване на плаката от зъбнитеповърхности.
Може да се използва ежедневно и междупроксимална четка (ако е налице пространство между зъбите), за да се премахнат плаките и хранителните остатъци между зъбите.
Използване на орален зъбен душ, помага за изчистването на хранителни остатъци около скобите и зъбите.
Изплакване с вода за уста съдържаща флуор за укрепване на зъбите.
Лингвалните брекети могат също да раздразнят езика и да го накарат да станепо- нежен. Използването на восък върху брекетите на доните зъби може да помогне за облекчаване на тази болезненост. Някои хора намират затруднения в говора и се изразяват по-трудно, докато носят лингвални брекети. С достатъчно практика, носещите такива брекети свикнат с усещането и се научават да говорят нормално.
В крайна сметка, професионалното почистване на зъбите на всеки шест месеца е от решаващо значение за здравето на пациента с брекети. Ежедневните хигиенни навици, като четкане два пъти на ден ще предотвратят натрупването на плака и развититето на заболявания от зъбен и венечен произход.

s3 s2 s1 s4