вируса на Капоши

Начало » вируса на Капоши

Проучване изучаващо как херпес вируса на Капоши (HHV8) може да причини рак – сарком на Капоши – характеризиращ се с кафяво-лилав растеж в устата, върху кожата и други места.
В повечето здрави хора HHV8 е в латентно състояние – имунната система открива вирусите, унищожава ги и не причинява рак. При определени обстоятелства , като пациент с увреден имунитет, репликацията на вируса не може да се потисне и от латентно състояние HHV8 преминава в активна репликация. Във фазата на репликация вирусът убива клетките, които са инфектирании нов вируси се излъчват, които инфектират здрави клетки.
Най-често саркомът на Капоши се наблюдава при пациенти с HIV.
Някои мастни киселини , продуцирани от бактериите, потенцират вирусната репликация.
Инфектираните клетки имат предпазни механизми, с които вирусът остава в латентно състояние. Един от тези регулаторни механизми включва група от ензими познати като Hystone deacetylases, които предпава гените необходими за вирусната репликация. Изследователите от Case Western Reserve University доказват че някои мастни киселини излъчващи се от бактериите (включително и от пародонтопатогени) провокират вирусната репликация , потискайки защитния фактор Histone deacetylases и изключвайки много от вътреклетъчните защитни механизми, които държат вируса в латентно състояние.