Алайнери

Начало » Алайнери

Какво представляват алайнерите ?

какво представляват алайнерите

Прозрачните шини са съвременна алтернатива за изправяне на зъбите и коригиране на захапката– ново поколение незабележими, снемаеми апарати, изработени от безопасен термопластичен материал, които носите върху зъбите си за много по-кратък период от време (стандартно 3-6 месеца). Те неусетно подравняват зъбите Ви, генерирайки микродвижения на всеки зъб към желаната позиция. Резултатът: перфектно подредени зъби без следа от дискомфорт.

Етапи при лечение с алайнери

1. Първичен преглед и консултация – обстоен стоматологичен преглед и обсъждане подготовката за лечение.

2. Снемане на необходимите данни за изготвяне план на действие при едно ортодонтско лечение с алайнери – отпечатъци от горна и долна челюст, изготвяне на интраорални и екстраорални снимки и направа на панорамна ренгенова снимка.

3. Изпращане на събраните данни в зъботехническа лаборатория , където се изработва компютъризирано 3-D изображение и симулиране на процеса на лечение до получаване на крайния резултат.

4. Втора консултация – обсъждане плана на лечение: брой необходими шини, продължителност и разходи. Изработка на алайнерите след съгласие на пациента.

5. Начало на лечението – постепенно и неусетно преместване на зъбите към правилната позиция. Носене средно по 18 часа на ден. Подмяна на шините със следващата стъпка през 1-2 седмици.

6. Край на лечението – Продължителност на лечението: стандартно 3-6 месеца. Перфектно подредени зъби без следа от дискомфорт.

усмивка

Колко време отнема лечението с алайнери?

Процесът е индивидуален и зависи от тежестта на патологията. Повечето лечения траят 3-6 месеца, при по-тежки случаи – до 9 месеца. Невъзможно е бързо да се коригира изкривяването на зъбите, но има възможност процесът на лечение да се направи по-лесен и безболезнен за пациента в сравнение със стандартните брекети. За да имате оптимални и бързи резултати, трябва да сте изцяло отдадени на лечебния процес и да следвате препоръките на Вашия дентален специалист. В идеалния случай шините трябва да се носят около 18 часа на ден, т.е. да се свалят само при хранене и миене на зъбите. Препоръката е да се носят средно между 16 – 20 часа на ден. С използването на прозрачни алайнери се постига ефективно коригиране на дефектите с минимално неудобство.

Почистване на шините

Добре е да почиствате алайнерите веднъж на ден с помощта на четка и паста за зъби.

Усеща ли се болка или дискомфорт при носенето им?

Носенето на прозрачни алайнери е лесно, удобно и безболезнено. В началото на лечението е възможно да имате странно усещане в устата за ден или два, докато свикнете да ги носите, а след това просто забравяте, че са там.

Предимства на едно лечение с алайнери

Изключително подходящи са при пациенти с високи естетични изисквания, професионална ангажираност или чести пътувания. Лечението се извършва на стъпки, като всяка стъпка се състои от 3 шини. Пациентът поставя последователно шините, като всяка шина се носи около 1 седмица.
Това дава изключително голяма свобода за пациента за едно дистанционно лечение , което не се нуждае от постоянни визити в кабинета. Тоест Вашият дентален лекар би могъл да ви даде целият набор от шини, разпределени по дати, на които Вие трябва да преминете на следващата и да заменяте старата със следващата нова шина. Разбира се тук идва моментът на самодисциплина, че това може да се случи само след като пациентът е носил достатъчно брой часове шината (около 18 часа на ден). Тогава и само тогава следващата по ред шина би могла да се постави и да започне своето действие.